BOŞANMA DAVASI NEDİR, KAÇ ÇEŞİT BOŞANMA DAVASI VARDIR?
Boşanma, evlilik birliğinin mahkeme kararının kesinleşmesi ile son bulmasıdır. Bizim hukukumuzda boşanma davası iki şekilde görülmektedir; anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davası. Tarafların her konuda, ortak paydada buluşmaları halinde anlaşmalı boşanma davası görülecek, uyuşmadıkları nokta olduklarında ise çekişmeli boşanma davası görülecektir.
Boşanma tarihi, boşanma kararının kesinleştiği tarihtir. Yabancı mahkemelerce verilen boşanma kararlarının Türkiye'de işlem görebilmesine esas olmak üzere Türk mahkemelerince tenfiz veya tanıma kararı verilip, kesinleşmesi halinde, yabancı mahkemece verilmiş olan kararın kesinleşme tarihi, boşanma tarihi olarak kabul edilir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Şartları Nelerdir?
Anlaşmalı boşanma davası şartları 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 166/3 maddesinde şu şekilde sıralanmıştır;
-
En az 1 yıl evli bulunmuş olmak
-
Eşlerin beraber başvurmuş olmaları (Ya da bir eşin başvurusunu diğerinin kabul etmiş olması)
-
Hakimin taraflarının bizzat dinlenmesi
-
Anlaşmalı boşanmaya ilişkin konuların protokole bağlanması(protokolün bir avukat eşliğinde hazırlanması uğrayacağınız hak kayıplarının önüne geçecektir.)
Bu şartlardan herhangi birinin olmaması halinde, anlaşmalı boşanma davası, çekişmeli boşanma davasına dönüşecektir. Dikkat edilmelidir ki, hazırlanacak olan protokol her iki tarafın ortak iradesi ile hazırlanmalıdır. Hukuk büromuz sürecin başından itibaren sonuna kadar profesyonel destek sağlayarak hak kaybına uğramanızı önleyecektir.
Çekişmeli Boşanma Davası Şartları Nelerdir?
Anlaşmalı boşanmanın aksine tarafların uyuşamadıkları konularının olması durumunda uyuşmazlık konusu hakime aktarılacak ve hakim takdiri ile karara bağlanacaktır. Tarafların her zaman her konuda anlaşması mümkün olmamaktadır. Bu durumlarda boşanma davası çekişmeli olarak görülecektir. Çekişmeli boşanma davalarında, anlaşmalı boşanma davalarının aksine, tarafların hazır bulunma zorunluluğu yoktur ve evlilik süresi azami bir zamana bağlanmamıştır.
Çekişmeli boşanma davalarında boşanmak isteyen taraf, boşanma sebeplerini ileri sürerek boşanma talebinde bulunabilirler. Boşanma sebepleri kanunda genel ve özel sebepler olmak üzere iki başlık altında toplanmıştır. Çekişmeli boşanma davası görülürken iddiaları ileri süren taraf, bu iddiaları ispatlamakla yükümlüdür. İddiaların ispatlanabilmesi için delillerin incelikle toplanması ve hangi belgelerin delil niteliğine sahip olacağı hangi belgelerin delil sayılmayacağına dikkat edilmesi gerekmektedir. Delilin elde ediliş şekli, delilin hukuka uygun bir delil olup olmamasını etkilemektedir. Bu konularda tecrübeli ve uzman bir avukatla çalışmanız tavsiye edilmektedir.
Çekişmeli Boşanma Davasında Genel ve Özel Sebepler
Genel Sebepler: Boşanma davasında genel sebepler kanunda sınırlı olarak sayılmamıştır. Teamül haline gelen sebeplere göre genellikle, kavga, hakaret, anlaşamama, şiddet boşanmanın genel sebepleri sayılmaktaır. Hakim ileri sürülen boşanma sebepleri ve delilleri inceler ve sebepleri yerinde görürse boşanmaya karar verebilir. Mahkeme bu sebepleri yerinde görmezse boşanma davasını reddedebilir ya da eşlerin bir müddet ayrı yaşamalarına karar verebilir.
Özel Sebepler: Boşanmada özel sebepler, genel sebeplerin aksine kanunda sınırlı olarak sayılmıştır. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 161. Ve devamındaki maddelerde bu nedenler;
-Zina
-Hayata Kast
-Pek kötü veya onur kırıcı davranış
-Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme
-Terk
-Akıl hastalığı
Şeklindedir.
BOŞANMA DAVALARINDA GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME HANGİSİDİR?
Görev ve yetkinin aynı anlama gelmediğini belirtmemiz gerekmektedir. Boşanma davaları için görevli mahkeme Aile Mahkemesidir.
Yetkili mahkeme ise, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri oturdukları yer mahkemesidir.
T.C
YARGITAY
HUKUKGENELKURULU
ESAS:2017/2488
KARAR: 2018/1854
“İçtihatMetni”
MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
Taraflar arasındaki “boşanma” davasından dolayı yapılan yargılama sonunda Malatya 1. Aile Mahkemesince “mahkemenin yetkisizliğine” dair verilen 17.06.2014 tarihli ve 2013/799 E., 2014/485 K. sayılı karar, davacı vekilinin temyizi üzerine Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin 09.04.2015 tarihli ve 2014/22065 E., 2015/7209 K. sayılı kararı ile;
“…Boşanma veya ayrılık davaları eşlerin son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesinde açılabileceği gibi, eşlerden birinin yerleşim yeri mahkemesinde de açılabilir (TMK m. 168). Bu yerlerden birini tercih davaya açana aittir.
Tarafların son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yerin Elazığ olduğu anlaşılmakta ise de davacının, dava tarihi itibariyle yerleşim yeri adresinin Malatya’da olduğu görülmektedir. Merkezi Adres Kayıt Sisteminde bulunan yerleşim yeri adresine ilişkin beyan aksi sabit oluncaya kadar geçerlidir (5490 s. Nüfus Hizmetleri Kanunu m. 50, Adres Kayıt Sistemi Yönetmeliği m. 13/1). Davalı, bu karinenin aksini gösteren bir delil getirmemiştir. Bu halde işin esasının incelenmesi gerekirken, yetersiz gerekçeyle yetkisizlik kararı verilmesi doğru bulunmamıştır…”
gerekçesiyle karar oy çokluğuyla bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
BOŞANMA DAVALARI NE KADAR SÜRER?
Hiçbir davanın tam olarak süresini kestirmenin mümkün olmamasıyla beraber, anlaşmalı boşanma davaları genelde tek duruşmalı olmaktadır. Çekişmeli boşanma davası ortalama 1-3 yıl sürerken, anlaşmalı boşanma davasının en çok 6 ay süreceği kanaatindeyiz.
BOŞANDIKTAN SONRA BEKLEME SÜRESİ VAR MIDIR?
Türk vatandaşı kadın için 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun öngördüğü 300 günlük bekleme süresi, boşanma kararının kesinleştiği tarihten itibaren başlar.İstisnai hallerde süre değiştirilebilir. İstisnai halleri daha detaylı öğrenmek için hukuk büromuzu arayarak destek alabilirsiniz.
BOŞANMAYI NASIL TESCİL ETTİRECEĞİM?
Mahkeme yazı işleri müdürü tarafından iki örnek olarak gönderilen boşanma kararı, gönderilen ilçe nüfus müdürlüğünce aile kütüklerine işlenir.
BOŞANMANIN İPTALİNE İLİŞKİN KARARLARIN TESCİLİ NASILDIR?
Boşanma iptal edilmesi halinde, kadının nüfus kaydı kocasının hanesine taşınır. Kadın kocasının soyadını alır. Dilerse, bu evliliğinden önceki soyadını koca soyadından önce gelmek üzere kullanabilir. Mahkeme yazı işleri müdürü tarafından iki örnek olarak gönderilen boşanmanın iptali kararları aile kütüklerine işlenir. Türk vatandaşları ile yabancı uyruklulara ait boşanmanın iptali kararları ise Türk vatandaşı olan erkek veya kadının kaydına tescil edilir. İlgililer boşanmadan önceki hukuki durumlarına getirilir.
BOŞANMA DAVASI AÇMA ÜCRETİ NE KADARDIR?
Dava harçları, dinlenecek tanık sayısı, avukat, bilirkişi, keşif incelemesinin var olup olmamasına göre değişiklik gösterecektir. Her yıl harçlar belirli oranda artmaktadır. 2022 yılı itibariyle 500 ila 800 arasında değişmektedir. Her davada olduğu gibi boşanma davasında da davacı, dava harç ve giderlerine mahkeme veznesine peşin olarak yatırmak zorundadır. Harç ve giderler davanın başında eksik yatırılmışsa hakim davacıya harç ve giderleri tamamlaması için süre verir. Hakimin verdiği süre zarfında belirlenen harçlar mahkemeye yatırılmazsa hakim davanın açılmamış sayılmasına karar verir. Avukat ücret tarifesi için tarafımıza ulaşınız.
BOŞANMA DAVASINDA AVUKATA NASIL VEKALET ÇIKARTILIR?
Vekaletname noterden verilmektedir. Vekalet vereceğiniz avukatın bilgileri ile notere hangi konuda vekaletname vereceğinizi aktarmanız gerekmektedir. Boşanma davaları için özel yetkili vekaletname gerekmektedir. Özel yetkili vekaletname için yanınızda notere bir adet vesikalık fotoğraf götürmeniz gerekmektedir.
BOŞANMA DAVASI GÖRÜLÜRKEN EVDEN KİM GİDER?
Tarafların bu konuda anlaşmaları serbesttir. Anlaşmaya varıldıktan sonra, evde kalacağı belirlenen kişinin kim olduğu mahkemeye sunulduğu takdirde, mahkeme kalacak olan kişi üstüne tapunun devredilmesine hükmeder.
Detaylı bilgi almak ve hak kaybına uğramamak için hukuk büromuzla iletişime geçiniz.